Man ana??

My photo
Semaikan ISLAM di HATI, Tanamkan IMAN nan SUCI, Bajai Taqwa setia hari, Berbuahla BAHAGIA HAKIKI.

Wednesday, May 27, 2009

7-Hadis Peristiwa Akhir Zaman (ke-15)DUA GOLONGAN YANG AKAN MENJADI PENGHUNI NERAKA

Ertinya Abu Hurairah r.a berkata:Rasulullah saw. Bersabda, “Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni Neraka yang belum lagi aku melihat mereka. Pertama, golongan (penguasa) yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang. Kedua, perem[puan yang berpakaian tetapi bertelanjang,berlenggang lenggok waktu berjalan, menghayun-hayunkan bahu. Kepala mereka (sanggul diatas kepala mereka) bagaikan bonggol (goh) unta yang senget. Kedua-duas golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya.sesungguhnya bau wangi syurga itu sudah tercium dari perjalanan yang sangat jauh daripadanya”.PENERANGAN
Kebenaran sabdaan Rasulullah saw ini dapat kita lihat dari reality mesyarakat yang ada pada hari ini. Ada golongan yang suka memukul org dengan cemeti tanpa soal-siasat, bertindak kepada manusia dengan hokum rimba. Dan ramai perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang. Maksudnya, kalau kita hendak katakana berpakaina pun boleh, kerana masih ada secarik kain di atas badan, dan kalau kta yendak katakana bertelanjang pun boleh, kerana walau pun berpakaian tetapi hanya dengan secarik kain sahaja, maka samalah denagn bertelanjang. Atau pun ia berpakaian dengan pakaian yang sangat tipis sehinga menampakkan warna kulit dan mencorakkan bentuk aurat. Kemudian berjalan sambil menghayun-hayunkan badan dengan sanggul yang besar, seperti gob unta.

Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya, walaupun semerbak wanginya telah tercium dari jarak jauh perjalanan selama 500 tahun sebelum sampai kepadanya.

0 comments:

GN..(";)

 

My Soul Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template