Man ana??

My photo
Semaikan ISLAM di HATI, Tanamkan IMAN nan SUCI, Bajai Taqwa setia hari, Berbuahla BAHAGIA HAKIKI.

Thursday, September 24, 2009

ZIARAH VS MAKAN..

1 comments

Bismilllahirrahmannirrahaim….

3 syawal, dapat msg dari kawan saya masa form 5,

Ila : salam bdk2 lelaki ajak beraye ari kamis ni.fre dok? Sor far ramai fre..

Saya : salam..kt tak sure lg la ila…nant kt cnfrmkan…ramai bdk prmpuan pi…

Ila: Wslm…rmai kot ppuan g. so far ak, frh, su .ima, myb nad liza xde prob..ain jelah yang xde..jom la , mimi. Setahun sekali..(“;).

Dan seterusnya……………

Mula-mula hati nie berat gak nak pi,….fikirkan assignment, fikirkan ma ajak pi raya umah sedara dan sewaktu dengan nye…..yang menguatkna saya nak join reunion raya tue bila baca ayat “jom ar mimi..setahun sekali..(“;)”….erm…..btul gak dah la lost contact apalagi nak berjumpa….so amik peluang nie…ajal maut kita bukan kita taw pun..erm…the true decision PERGI…

Ila: 9.30..kumpul umah rahman…

Keesokan harinya…4 syawal….

Jam 7.30..saya trus menuju ke dapur….teringat dapur yg belum dikemas..coz semalam sedara ramai dating…ma masak mee….pinggan mangkuk pun tak dicuci ag…ish malasnya..memikirkan takut ma Nampak..kuat kan hati tuk buat…kebetulan ayah saya pun menuju kedapur…sedang2 saya menyiapkan breakfast saya tgk ayah saya yang cuci pinggan mangkuk semalam….aduh rasa sebersalah plak..(ayah saya memg rajin…hehehe…sayang abah…banyak perbuatan dari berkata2)……masa tue ma saya tgh mengemas, meyapu dan sewaktu dengan nye di halaman rumah….memberi ucapan selamat pagi pada pokok2 yang ditanamnya…hehehe…(ma saya seorang yang sukakan bunga…seorang yang pembersih. Sayamg ma.…).

Bila siap hidangkan breakfast..saya kemas dapur dulu..tolong ayah saya susun pinggan kat tempat nye…semua dah siap…saya jemput ayah saya breakfast dan panggil ma saya sekali…..akak saya pun meyusuri selepas mandi...... kitaorang pun breakfast sama2…

Jam tunjuk kul 8.45….saya baru nak menggosok baju untuk dipakai tuk pi reunion raya,…dalam kul 9 selesai menggosok…then saya pi mandi….925 saya dah siap lengkap dengan baju raya…..saya pun amik kunci kereta..minta izin parent tuk kuar…..biasa la soalan mesti di Tanya.”Bila nak balik”…hehehe

(Di dalam kereta)..tgk minyak….aduh nak E dah….masuk u

mah balik minta ayah duit nak beli minyak..hehhehe..

Dah lewat dah nie….dalam 940 baru tiba kat stesyen minyak..bagi msg kat kawan atas kelewatan….

9.54 baru tiba kat umah kawan (Rahman).tempat berkumpul…kitaorang pun mula beraya….


Senarai rumah yang dilawati:-

1. 1) Rahman

2. 2) Amira

3 3) Suhana

4. Fauzi

5)Cikgu Hanafi

Cikgu Mazlan(umah Filza)

7) Cikgu Norizan (umah nad)

8)Hafiz

9)Ezaidi

10)Intan

11. 11) Ustaz Hazali

12. 12) Ain Hasan

13. 13)Afiq

14. 14) Am

15)Farah


Fuh!!!...banyakkan rumah….banyak rumah tak kisah.tp majority rumah menyediakan makanan yang berat2….erm..memang rezeki anak tekak….klu tak makan seber salah plak….tuan rumah dah sediakan……selama 29 hari berpuasa turun berat badan….nie dalam satu hari beraya berat dah naik…ish3x…..


Kongsi cite cikit….masa saya beraya umah ain Hassan…sahabat masa form 5…die dah fly ke Ireland actually…so parent diorng tinggal berdua…tapi rumah anak sulu g dekat (ustaz Hazali)….ain anak bongsu dan jarak dengan adik beradik kira jauh la gak…selama nie die duk umah dengan ma n ayah die…yang buat saya sedih…mak air menangis (tp dapat tahan la) bila kitorang dah nak balik…myb kitorang mengingatkan ma ain pada die…(ain tak balik raya coz die baru fly ke Ireland amik jurusan perubatan)…SELAMAT HARI RAYA AIN!!!!!!!!heheheh….jaga diri dan hati diperantauan…


Akhir kata,……berkunjung-kunjungla di hari lebaran nie kerumah sedara mara, jiran tetngga dan sahabat-sahabat….MAAF ZAHIR & BATIN dari saya NOOR SYAMIMI BTE ISMAIL BASHA..


di kesempatan nie....saya nak minta maaf banyak2 kepada sesiapa yang mengirimkan ucapan raya melalui sms dan saya tak membalas kembali...asif jiddan..

Monday, September 21, 2009

Amalan Nabi SAW dalam menyambut hari raya

0 comments

Antara amalan yang menjadi amalan Nabi SAW dalam menyambut hari raya adalah seperti berikut:
  1. Menghadiri Solat sunat Aidilfitri secara berjemaah dan mendengar khutbah. Al-Imam al-Syaukani menjelaskan dalam Nailul Awtar, Nabi SAW sentiasa mengerjakan solat sunat berkenaan dan tidak pernah meninggalkannya. Malah baginda telah memerintahkan umatnya untuk mengerjakannya, termasuk hamba dan wanita yang haid pun digalakkan untuk menyaksikan solat itu dikerjakan oleh umat Islam.

  2. Mandi sebelum solat Sunat Aidilfitri. Menurut Said bin al-Musayyib mengatakan, sunnah sebelum solat itu ia merangkumi tiga perkara iaitu mandi sebelum solat sunat Aidilfitri, makan sebelum pergi solat dan pergi dengan berjalan kaki. (Riwayat al-Firyabi dengan sanad yang sahih seperti yang dijelaskan dalam Irwaul Ghalil)

  3. Berhias diri dengan cara yang dibenarkan tanpa mendedahkan aurat dan memakai pakaian dari buatan yang diharamkan. Menurut al-Hafiz Ibn Hajar dalam Fathil Bari bahawa sahabat seperti Ibn Umar akan memakai pakaian yang paling baik pada hari Aidilfitri dan Aidiladha. Maka menjadi suatu yang dituntut agar umat Islam memakai pakaian yang elok pada kedua hari ini. Bagaimanapun hendaklah dijauhi pakaian-pakaian yang dibuat dari bahan yang haram seperti sutera kerana dalam sebuah hadis yang lain apabila Umar memberikan untuk nabi pakaian dari sutera untuk dipakai pada hari Raya, maka Nabi SAW dengan tegasnya bersabda: “Pakaian ini adalah pakaian untuk orang yang tidak berakhlak.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim ).

  4. Makan sedikit sebelum pergi ke tempat solat. Perkara ini berdasarkan sebuah hadis sahih dari Anas, bahawa Nabi SAW tidak akan berangkat ke tempat solat pada hari Aidilfitri sehinggalah baginda makan beberapa biji kurma terlebih dulu. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim ) l Memperbanyakkan takbir. Menurut sebuah riwayat dari Ibn Abi Syaibah dari Musannafnya Nabi SAW akan berangkat menuju ke tempat solat sunat Aidilfitri atau Aidiladha, dan baginda akan bertakbir hingga sampai ke tempat solat, malah akan sibuk bertakbir dengan nyaring hingga solat sunat Aidilfitri atau Aidiladha itu. Baginda Cuma akan berhenti sejurus sebelum memulakan solat sunat berkenaan.

  5. Mengucapkan tahniah kepada setiap Muslim yang ditemui dengan ucapan: “TaqabbalalLahu minna wa minkum yang bermaksud, semoga Allah SWT menerima amal salih yang kita lakukan sepanjang Ramadhan. Kata Ibn Hajar dalam kitabnya al-Mahamiliyyat dan Fathul Bari, ini adalah ucapan selamat yang paling sahih yang ditemui dalam riwayat-riwayat dari Nabi SAW.

Berkaitan dengan perbuatan yang menjadi amalan masyarakat Melayu dengan memberikan wang pada hari Raya ia hanyalah suatu amalan tradisi yang harus dilakukan. Ini bergantung kepada niat seseorang, sama ada dia menghulurkan wang itu sebagai hadiah ataupun sedekah. Apa juga niat yang disematkan moga-moga ia termasuk dalam kebajikan yang dinyatakan Allah dalam surah al-Baqarah ayat 215 yang bermaksud: “Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad): Apakah yang akan mereka belanjakan (dan kepada siapakah)? Katakanlah: "Apa jua harta benda (yang halal) yang kamu belanjakan maka berikanlah kepada: Kedua ibu bapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, dan orang-orang yang terlantar dalam perjalanan. Dan (ingatlah), apa jua yang kamu buat dari jenis-jenis kebaikan, maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui-Nya (dan akan membalas dengan sebaik-baiknya).


Menurut Ibn Kathir dalam Sahih Tafsir Ibn Kathir sebuah riwayat dari Muqatil bin Hayyan, ayat ini menjelaskan keutamaan infaq ataupun belanja, saluran manakah yang harus diutamakan. Ayat ini ditutup dengan ingatan bahawa segala kebaikan yang dikerjakan, pasti akan dibalas oleh Allah SWT dengan kebaikan kerana Dia tidak akan menzalimi hamba-Nya, meskipun kebaikan itu hanyalah sebesar zarah saja. Cuma penting bagi ibu bapa agar menjelaskan kepada generasi anak-anak kepentingan menjadi insan yang mulia yang menjauhi budaya meminta-minta. Mereka perlu diperjelaskan tentang ingatan Nabi SAW yang bermaksud: “Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

GN..(";)

 

My Soul Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template