Man ana??

My photo
Semaikan ISLAM di HATI, Tanamkan IMAN nan SUCI, Bajai Taqwa setia hari, Berbuahla BAHAGIA HAKIKI.

Thursday, September 24, 2009

ZIARAH VS MAKAN..



Bismilllahirrahmannirrahaim….

3 syawal, dapat msg dari kawan saya masa form 5,

Ila : salam bdk2 lelaki ajak beraye ari kamis ni.fre dok? Sor far ramai fre..

Saya : salam..kt tak sure lg la ila…nant kt cnfrmkan…ramai bdk prmpuan pi…

Ila: Wslm…rmai kot ppuan g. so far ak, frh, su .ima, myb nad liza xde prob..ain jelah yang xde..jom la , mimi. Setahun sekali..(“;).

Dan seterusnya……………

Mula-mula hati nie berat gak nak pi,….fikirkan assignment, fikirkan ma ajak pi raya umah sedara dan sewaktu dengan nye…..yang menguatkna saya nak join reunion raya tue bila baca ayat “jom ar mimi..setahun sekali..(“;)”….erm…..btul gak dah la lost contact apalagi nak berjumpa….so amik peluang nie…ajal maut kita bukan kita taw pun..erm…the true decision PERGI…

Ila: 9.30..kumpul umah rahman…

Keesokan harinya…4 syawal….

Jam 7.30..saya trus menuju ke dapur….teringat dapur yg belum dikemas..coz semalam sedara ramai dating…ma masak mee….pinggan mangkuk pun tak dicuci ag…ish malasnya..memikirkan takut ma Nampak..kuat kan hati tuk buat…kebetulan ayah saya pun menuju kedapur…sedang2 saya menyiapkan breakfast saya tgk ayah saya yang cuci pinggan mangkuk semalam….aduh rasa sebersalah plak..(ayah saya memg rajin…hehehe…sayang abah…banyak perbuatan dari berkata2)……masa tue ma saya tgh mengemas, meyapu dan sewaktu dengan nye di halaman rumah….memberi ucapan selamat pagi pada pokok2 yang ditanamnya…hehehe…(ma saya seorang yang sukakan bunga…seorang yang pembersih. Sayamg ma.…).

Bila siap hidangkan breakfast..saya kemas dapur dulu..tolong ayah saya susun pinggan kat tempat nye…semua dah siap…saya jemput ayah saya breakfast dan panggil ma saya sekali…..akak saya pun meyusuri selepas mandi...... kitaorang pun breakfast sama2…

Jam tunjuk kul 8.45….saya baru nak menggosok baju untuk dipakai tuk pi reunion raya,…dalam kul 9 selesai menggosok…then saya pi mandi….925 saya dah siap lengkap dengan baju raya…..saya pun amik kunci kereta..minta izin parent tuk kuar…..biasa la soalan mesti di Tanya.”Bila nak balik”…hehehe

(Di dalam kereta)..tgk minyak….aduh nak E dah….masuk u

mah balik minta ayah duit nak beli minyak..hehhehe..

Dah lewat dah nie….dalam 940 baru tiba kat stesyen minyak..bagi msg kat kawan atas kelewatan….

9.54 baru tiba kat umah kawan (Rahman).tempat berkumpul…kitaorang pun mula beraya….


Senarai rumah yang dilawati:-

1. 1) Rahman

2. 2) Amira

3 3) Suhana

4. Fauzi

5)Cikgu Hanafi

Cikgu Mazlan(umah Filza)

7) Cikgu Norizan (umah nad)

8)Hafiz

9)Ezaidi

10)Intan

11. 11) Ustaz Hazali

12. 12) Ain Hasan

13. 13)Afiq

14. 14) Am

15)Farah


Fuh!!!...banyakkan rumah….banyak rumah tak kisah.tp majority rumah menyediakan makanan yang berat2….erm..memang rezeki anak tekak….klu tak makan seber salah plak….tuan rumah dah sediakan……selama 29 hari berpuasa turun berat badan….nie dalam satu hari beraya berat dah naik…ish3x…..


Kongsi cite cikit….masa saya beraya umah ain Hassan…sahabat masa form 5…die dah fly ke Ireland actually…so parent diorng tinggal berdua…tapi rumah anak sulu g dekat (ustaz Hazali)….ain anak bongsu dan jarak dengan adik beradik kira jauh la gak…selama nie die duk umah dengan ma n ayah die…yang buat saya sedih…mak air menangis (tp dapat tahan la) bila kitorang dah nak balik…myb kitorang mengingatkan ma ain pada die…(ain tak balik raya coz die baru fly ke Ireland amik jurusan perubatan)…SELAMAT HARI RAYA AIN!!!!!!!!heheheh….jaga diri dan hati diperantauan…


Akhir kata,……berkunjung-kunjungla di hari lebaran nie kerumah sedara mara, jiran tetngga dan sahabat-sahabat….MAAF ZAHIR & BATIN dari saya NOOR SYAMIMI BTE ISMAIL BASHA..


di kesempatan nie....saya nak minta maaf banyak2 kepada sesiapa yang mengirimkan ucapan raya melalui sms dan saya tak membalas kembali...asif jiddan..

1 comments:

زهرة حلوة on September 24, 2009 at 10:45 PM said...

Bismillah..
Salamu'alaykum..
salam eidulfitri akh..
taqabalallahu minna wa minkum..
Salam maaf dr ana..
andai ad khilaf yg ta dsedari..
smg Ramadhan yg brakhir akn mbentuk kita mnjadi produk insan yg brtaqwa acuan Ramadhan Kareem..

GN..(";)

 

My Soul Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template