Man ana??

My photo
Semaikan ISLAM di HATI, Tanamkan IMAN nan SUCI, Bajai Taqwa setia hari, Berbuahla BAHAGIA HAKIKI.

Friday, January 6, 2012

~6 sasaran aku cekup~



6 sasaran aku cekup (macam pihak JAIS plak)..


apa kaitan gambar diatas dengan posting nie...jom explore!!

Perjalanan aku dari fakulti ke tempat kediaman….kerana nak jumpa akak bagi kunci kereta,…hati rasa tidak sedap semasa tgk keadaan di tasik tue..dosa nya aku kalau biarkan(monolog hati)...mesti pergi!!!..dengan berbekalkan motor dan helmet..berdesup aku ke tasik seksyen 7..patah balik..

Lokasi : Tasik seksyen7

Masa : 1.15 p.m..anggaran jew…coz baru 5 min azan zohor

Soalan yang sama aku tujukan pada sasaran-sasaran tersebut…

Assalamualaikum…maaf mengganggu..ada sorang pak cik lalu disni tadi..tp pakcik tue nak pi semayang jumaat,..jadinya die suroh saya tegur sape yg xpi solat jumaat kat cnie..maaf yer..khutbah dah start..kan tue salah satu syarat sah solat jumaat..(tersenyum)…tp dalam hati geram..

Sempat lagi berdating…lempang laju2 krg..masuk dalam tasik baru tahu…aish…rasanya

perempuan tue boleh nilai dah..lelaki tue boleh bimbing die lepas kahwin ke tidak..(bagi pasangan yg belum kahwin)..

malu-malu...

Sasaran Pertama

(situasi seperti sedang berdating)….deruan bunyi motor ku membuat mereka berpaling kearah ku...aku terus tegur dengar ayat seperti diatas

Si jejaka : (dengan muka masih nak control macho nyer pada si gadis)…ok..jap lagi…

Si gadis : (muka mcm malu jew)…

Aku : (hanya mampu tersenyum….)..

Teruskan langkahku :

Sasaran kedua

Ayat yang sama seperti diatas aku tujukan pada sasaran kedua..tapi tambah satu ayat ag…maaf ISLAM kew??...sebab si gadis free hair dan muka agak putih..mana taw sabah non-muslim kew…ok set die jawab ISLAM..tp mcm ragu2 jew..jangan la malu nak mengaku ISLAM..aish..

Si lelaki Jawab : (sama juga mcm sasran pertama)..

Si Gadis : hanya melihat muka si jejaka…

Aku beransur kembali untuk melihat kembali kereta....Selepas aku menjenguk kereta ku..dalam 5min kemudian…lalu kembali ke tasik…coz nak ke fakulti kembali…alhamdulillah…pasangan tadi dah beredar..tp ade 2 lagi group masih berpacaran dan 1 group tengah makan bersama kawan2..

Sasaran ketiga

Parking motor….aku terus menuju kearah sasaran tersebut…dari jauh si gadis dah meng”ushah”ku..situasi pasangan ketika itu..si jejaka berbaring dengan kepala nya berada di atas peha si gadis…semakin semakin dekat aku dengan mereka…si jejaka tukar posisi (berbaring kepala beralaskan rumput)..

Aku keluarkan ayat yang sama…coz xde idea dah…

Si jejaka jawab : ok (senyum sdikit)..jap ag…(dengan mata yg merah coz baru bangun tido.maaf la bro ganggu tido….sy takut bro ditarik nyawa tengah waktu solat jumaat nant..di masjid Alhamdulillah..kene tarik nyawa masa tepi tasik nant..nak jawab ape bro)..

Si gadis : hanya mampu tersenyum …

(pasangan nie agak liat untuk beredar..kerana saya dah abis round mereka masih disitu ag..berbarng lagi plak tue)…

Sasaran keempat

Deruman motor ku membuat mereka terus berpaling kearah ku

Aku : u’re muslim?…(3 kali aku ulang ayat itu…coz muka mereka terpinga)..soalan last…kamu berdua ISLAM..(baru paham)..aku lontar kan soalan yg agak sama seperti diatas..

Si jejaka : ..ooo..ok..jap ade masalah sedikit (cara nya seperti sedang berkongsi masalah dengan si gadis..

Si gadis : (hanya lah mampu tersenyum..

Aku : ish xbleh..khutbah dah start..tue kan syarat sah….kan??..sambung bincang masalah lepas solat ea.

Si jejaki : (tersenyum)..ok..

(Alhadulillah mereka beredar lepas tue..)

Sasaran kelima & keenam

(Situasi mereka sedang makan…dua lelaki dan seorg perempuan..)

Aku : soalan yg sama ditujukan..

Si jejaka 1 : ok….jap makan dulu…

(dalam hati aku,,,aishhhh boleh plak kejap2….tercekik tgh makan krg..aaaaa)

Si jejaka 2 dan si gadis: ( hanya tersenyum…..)

Knp bila tengok remaja2 skrg..mcm xendah jew dengan khutbah jumaat??pelik la,...bukan syarat sah kew khutbah tue?..aishhhh

3 comments:

nadhirah on January 6, 2012 at 5:48 PM said...

hebat betul sahabat ana ni.. (^^,)

slaveofALLAH on January 6, 2012 at 8:15 PM said...

saya dah banyak dosa nad....xnak menambah dosa.. :(...

xhebat mana pun...berani pun coz tarbiyah dari sahabat2 sy seperti awk... ;)...

pencinta ALLAH... hamba biasa.. on January 7, 2012 at 12:42 PM said...

Alhamdulillah... teruskan usaha mi, ;)

GN..(";)

 

My Soul Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template